Bling-bling, duft og fladfisk

Bling-bling, duft og fladfisk

Betyder alt det lir noget, gør det en forskel?

Ja, hvis du spørger mig, så betyder bling-bling næsten lige så meget som det, at fiske aktivt.

Når fladfisken jagter, bruger de også synet og lugtesansen. Så hvis bling-bling kan fange deres opmærksomhed, er vi et skridt nærmere bid. Når opmærksomheden er fanget, og fisken kommer tættere på, får duften af agnen; et skridt mere.

Imitere eller provokere.

Der er ingen tvivl om, at hvis forfang, endegrej, agn, ligner det fisken spiser p.t., kan der skabes interesse. Men fisken kan også provokeres, selv i jagt pausen, på fuld mave og ikke rigtig i humør til bid.

Bling-bling kan ofte provokere fiskenes jagt instinkter. Selv en mæt fisk, kan lade sig lokke/provokere til bid. Måske ligner dit endegrej slet ikke et byttedyr, men tricker jagt instinktet. Det kan være farver, bevægelser, lyde, måden det reflektere lyset eller ‘bare’ det frække bling-bling, der virker den dag og kom for tæt på.

Kombination = held?

Tingene kan kombineres, agn der er, eller ligner byttet, peppet op med bling-bling og duft.

Ophænger bling-bling
En ophænger med bling-bling, klar til montering med gummidyr

Jeg fisker ofte gummidyr, helst med duft, monteret med spinnerblad foran. Det virker, og ser godt ud 😉

Aktiv fiskeri

Ingen tvivl om at aktiv fiskeri, er mere effektiv end passiv. Et forfang monteret med bling-bling, der fiskes aktiv, påkalder sig opmærksomhed. Noget mere, end et lækkert agn alene, fisket passivt. Det aktive fiskeri opsøger fiskene og dækker samtidig et større område, og ‘råber’: “her er jeg!” Det passive venter på at fisken skal finde det, nærmest alene ved hjælp af duften.

Duft

Vi kender det fra gyser film, eller tegnefilm om hajer, der kan lugte en dråbe blod. På lang afstand får de færten af et såret bytte, eller en lille pige der har skåret fingeren?

Der er ikke tvivl om at fisk har, og aktivt bruger lugtesans til at finde føde og orientere sig. Havørreder og laks, der vender hjem til deres ‘eget’ vandløb, efter flere år til havs, menes også at bruge lugtesansen som hjælp.

Når der skal fanges makreller fra båd bruges det ofte at lave et duftspor. En såkaldt “Rubby Dubby”, der er en spand med huller, eller et net, fyldt med silderester.

Fisk bruger lugtesansen, også fladfisk, det kan forbedre ens chancer at kombinere bevægelse, bling-bling, agn og duft. Vi kan jo, endnu engang, kalde det held?! 😉