Grej til Pighvar, der ‘skal’ med til “DM Open i Pighvarfiskeri 2017”*
ADVARSEL: Grej til Pighvar – det kammer helt over, og det er især mig (Flemming) der slet ikke kan få grej nok. Måske er det spænding op til Pighvar konkurrencen?
Det viser sig (selvfølgelig) at langt mindre grej kan gøre det.
Det giver bare mere fiske tid, ro og fornemmelse af hvad der virker, når der ikke ‘skal’ skiftes forfang konstant 😉
Eksperimenter og test, skal der være plads, og ro til.
- Hvad skal der pakkes af grej til pighvar?
- Er der noget vi bør satse på i år?
- Findes “det sikre grej” til pighvar?
Spørgsmålene kan nemt stå i kø, når fisketasken skal pakkes til sæson start. Det er så ærgerlig, at det der kunne virke godt, ligger hjemme og du står i Vejers.

Selvfølgelig vil vi gerne fange en flot fisk og vinde en præmie i Vejers.
Når det er skrevet, så handler det også om at hygge sig, og tager det roligt.
Hvis der er ro på, bliver det med overskue grej nemmere. Fisketasken, og tilliden til du har pakket det du skal bruge, er straks bedre.
Det simple setup er altid godt at have i reserven. Også når der skal være plads til eksperimenter, forsøge at forbedre og afprøve nyt grej.
Aldrig gå ned på grej 😀
Som man siger. Aldrig gå ned på grej. Har du læst hertil, så tag den med ro. Det er ikke mere indviklet, end du gør det til 🙂
Een kan blive rundt på gulvet, over udvalget, eller din egen usikkerhed.
Du kan nemt blive begejstret, og få lysten til at eksperimentere. Det er også godt, at prøve nyt og eksperimentere. Men det er også en god idé at få styr på det grundliggende. Det afprøvede, det kendte og ‘det sikre’, som backup.
Et helt almindelig fladfiske forfang, i fisketasken, kan redde dagen. Læs du roligt videre, brug det du kan bruge, lad dig inspirere og gør dine egne erfaringer 🙂 Rundt siden finder du vores erfaringer, mere om grej vi kan lide, som virker, og måske endda et tips…
På stranden kan der ske meget.
Der er utrolig mange forfang, nogle bedre end andre. Et forfang fisket på en ny måde, eller bundet anderledes kan give nye muligheder. Det grej vi skal have med på stranden i Vejers bliver en herlig blanding af anbefalinger, klassikere/’det enkelte setup’ og nyt..?
3D Line Thru Sandeel
En af de ting der skal prøves i år er Savage Gears “3D Line Thru Sandeel” kystwobler, det helt store og hypede endegrej til havørredfiskeriet 2017. En ret flot tobis imitation i 3D.
Fisket med lidt frække bevægelser, kan den vel også friste en pighvar. Vi når ikke at servere den for en pighvar, før Vejers fiskekonkurrencen den 6. maj. Forventningerne er gode til denne wobler, tobis siges at stå højt på pighvarrens menukort, så det bliver spændende. Den kaster godt.

Jigs & Minnow Grub


Sidste år blev jigs og Gulp Alive Minnow Grub afprøvet, som det hotte grej til pighvar, med succes. Vi vidste at det virkede på skrubber, fra nogle skønne efterårs ture til strandene i Østjylland. De var vilde med det livlige og provokerende setup.

Det var samme setup vi fangede pighvar på, sidste år, til Vejers fiskekonkurrence.
Bugtail jigs med to ophængere, agnet med Gulp Alive Minnow Grub i stærke farver. Vores tiltro til jigs og pighvar var store, og det virker.
Ofte hugger skrubberne på den nederste ophænger, hårdt. Den meget livlige hale, fisket 10-20 cm over bunden, er åbenbart ret fristende 😛
Pighvarrene hugger på samme måde, BUM.
Jeg fisker forfanget skiftevis hurtigt og langsomt, med spin stop og tilfældige tip med stang spidsen.
På billedet kan du se, at både grej og setup er ret simpelt, nærmest et almindelig fladfiskeforfang, hvor blot vægten er erstattet med jigs.
Blink og pirke
Blink og mindre pirke med efterslæb og agnet med sild e.l. er også noget vi vil forsøge os mere med i år. Det er ofte det vi ser de rutinerede pighvar fiskere bruger.
I sin enkleste form kan det være et standard fladfiskeforfang, monteret med efterslæb. Eller et forfang med Buttlöffel, fladfiskeske ske, som belastning, eksempelvis “Zebco Flatty Teaser Rig” fungere fint- det anbefales at erstatte vægten (buttlöffel/ske) med et blink eller pirk. Hvis du agner efterslæbet med fiske stykker (brug gerne agnelastik), Gulp Alive Tobis/sandeel e.l. får du livlig action, i dit agn, lige over bunden.
Du kan også binde dem selv. Både Dommeren i år, Frank Sjøgreen, og dommeren sidste år, Senja Furbo, har gode forslag til dette. Du kan finde links herunder. Ellers er der flere gode forslag på den der Google eller Youtube… 😎
- I programmet “Fangstgaranti” om pighvar er der et par tricks at hente.
- Senja Furbo, et forslag til Pighvar forfang.
- Nak & æd har været ude med snøren, sammen med Senja Furbo.
Fiskestænger, hjul og line
Fiskestænger, hjul og line bliver standard setup til kyst. Der skal ikke kastes så langt, så de fleste stænger kan være med. Når pighvarren har hugget skal den trækkes i land, med et konstant tryk, så en stang med lidt rygrad er et godt valg. Hjul og line må gerne være lidt kraftigere end normalt – hvor det ellers er så let som muligt.
Der er en del slid og belastning på både hjul og line, når de lidt tungere blink skal kastes ud og trækkes gennem salte bølger og strøm. Det kan ikke undgås, at linen slæber over bunden, og den kommer til at ligge i brændingens sandpolerende tumult. Så en line der kan tåle nogle tæsk, er et godt valg.
Vores foretrukne setup
- En 9-10 fods stang. Som er god at fiske med og ligger godt i hænderne.
- Et hjul med en god blød bremse, pighvarren skal have stram line og et konstant pres.
- 0,20 fletline, så er der lidt at give af hvis en fiber eller to springer. Mindre kan gøre det, og giver mindre modstand i kast og i vandet.
- Forfang bør have have en vægt, der kan holde bunden, men helst ikke mere. Vi ligger normalt omkring 20-40 gram. Brug det som føles bedst 🙂
Fisk aktivt, bevægelse og bling-bling gør en forskel. Husk at af fiske vandet langs kysten, før du træder i det.
K & B