Pighvar, sådan fanger du dem, på ‘rette tid og sted’

‘PRÆMIS’: Pighvar fanges bedst med fiskestang.

De fleste fisk kan fanges i garn, også Pighvar, det er blot sjovere med fiskestang! En oplevelse.

Som med så meget andet, er der mange ting der spiller ind på chancerne for at fange en Pighvar. Du skal selvfølgelig have en fiskestang, og være lidt forberedt på fisketuren. 🙂  Jeg vil her forsøge at komme rundt om det grundlæggende, der kan forbedre chancerne.

På rette tid og sted

Udstyret er selvfølgelig også vigtig. Fladfisk fra kysten kræver ikke det vilde, du kan klare dig med forholdsvis enkle midler. Det gælder også Pighvar. Fiskene kommer tæt på stranden og alle kan være med. Faktorer som ‘på rette sted og på rette tid’ er vigtigere, og noget de fleste både kan også uden dyrt eller avanceret udstyr.

Når du fisker fra kysten kan du øge dine chancer omkring højvande, fralandsvind og sæson – som ‘tommelfingerregel’

Højvande/lavvande.

Fiskene komme ind med højvande, i skiftet mellem højvande og lavvande ses det ofte, at der fanges flere fladfisk fra kysten. Der er mere ro på vandet, mellem frem og tilbage, måske giver det de flade et ‘kick’ og de kan lide det? Der skal fiskes aktiv  🙂

Vind.

Fralandsvind er behageligt at fiske i, bølgerne er rolige og når overfladevandet skubbes ud, trækkes bundvandet indad. Jeg oplever flere fisk, tættere på land. Det er også godt for ens ego, at kunne kaste længere ud 😉 ikke at det er nødvendig. Vindstille er skønt, men lidt vind fisker som ‘regel’ bedst. Fralandsvind i dagene efter pålandsvind, så sker der noget!

Sæson

Det siger sig selv, det er bedst når fiskene er der. Sen forår og efterår er sæson for Pighvar fra kysten. Klassisk er det især i april/maj måned, der fiskes efter Pighvar fra kysten. Sæsonen starter omkring når vand temperaturen kommer op på 8-10 grader. Du kan også fange dem sommer, men i perioden gyder de, trækker længer ud og bør have lidt fred. Sidst på sommeren er de tilbage igen og ind i efteråret også. Efterår kan være ret godt, nogen gange hvis vejret er til det helt ind i december.

Optimale betingelser og godt vejr er sjovest, men mindre kan gøre det. Højvande tabellen og vejrudsigten, både i forhold til komfort og chancerne for fisk, er godt at have øje på. Chancerne er størst når snøren er i vandet, så du skal afsted, der bliver fanget fisk døgnet rundt i alt slags vejr.

 Hvor skal du fiske?

Nogle af de bedste (og mest kendte) Pighvar kyst spots, er stranden fra Blåvand til Nymindegab og Djursland. Der findes selvfølgelig også Pighvar på andre kyststrækninger, samt fra båd og på dybere vand. Prøv at spørge dig frem i lystfisker kredse og i forums, det er en fisk der er værd at finde.

Når du står på stranden, kan det være en god forberedelse at kikke på vandet. Læse bølger, strøm og revler. De berømte hestehuller er ikke kun farlige for badende, men også stedet hvor vand og småfisk følger strømmen. Her kan det være godt at ligge på lur som Pighvar. Det sammen gælder lige foran en revle, hvor vandet er mere roligt, samtidig med at bølgerne skyller ind over.